رژیم غذایی و سیستم ایمنی بدن
ویتامینهای A، C و D و مواد معدنی - ازجمله روی - نقش مهمی در عملکرد سیستم ایمنی بدن دارند. اگر یک رژیم متعادل مصرف کنید، نیازی به مصرف مکمل این ویتامینها و مواد معدنی نخواهید داشت و اضافه کردن آن بهطور خاص به سیستم ایمنی بدن کمک نمیکند.
افراد مبتلابه سوءتغذیه بیشتر به عفونت مبتلا هستند و شواهدی وجود دارد که کمبود برخی از مواد مغذی میتواند پاسخهای ایمنی را تغییر دهد.
بهعنوانمثال، کمبود روی - که ممکن است به بیماریهای مزمن کمک کند - تأثیر منفی بر پاسخ سیستم ایمنی به التهاب در افراد مسن دارد.
یک رژیم سالم و متعادل برای حفظ عملکرد سیستم ایمنی مهم است.
مکملهای ویتامین D با تغییرات در عملکرد سیستم ایمنی ارتباط دارد. مصرف ویتامین D در دوران بارداری - زمانی که سیستم ایمنی بدن در فعالیت دائمی است - ممکن است سیستم ایمنی نوزادان را تغییر دهد بهگونهای که انها را از عفونت تنفسی و آسم محافظت کند.
تحقیقات نشان میدهد که ویتامین D سلولهای T را فعال میکند که میتوانند سلولهای سرطانی را شناسایی و به آنها حمله کنند و در برخی افراد از سرطان کولورکتال محافظت کند. در افراد مسن نیز، ویتامین D نیز به کاهش عفونتهای تنفسی کمک میکند.
غذاهای مؤثر بر پاسخ ایمنی
مطالعات بر روی اینکه چگونه غذاهای خاص یا رژیم غذایی ممکن است بر پاسخ ایمنی تأثیر بگذارد، متمرکزشدهاند.
فیبرهای محلول به ما کمک میکند سریعتر از عفونت رهایی یابیم.
رزوراترول که در انگور، زغال اخته و انگورسیاه یافت میشود یک انتی اکسیدان قوی بوده ودر بهبود سیستم ایمنی نقش دارد. پروبیوتیک ها نیز میتوانند با جلوگیری از اثرات نامطلوب آنتیبیوتیکها، سیستم ایمنی بدن را آماده پاسخ به عفونتهای جدید کنند.
روغن ماهی به افزایش فعالیت سلول B کمک میکند که میتواند برای کسانی که دارای سیستم ایمنی ضعیفی هستند، مفید باشد.
رژیمهای غذایی با چربی و کالری بالا پاسخ سیستم ایمنیبدن را شبیه به یک عفونت باکتریایی شناسایی می کنند. محققان پیشنهاد میکنند که خوردن غذاهای ناسالم فرایند دفاعی بدن را طولانیتر میکند که ممکن است به بیماریهایی مانند آترئوسکلروزیس و دیابت کمک کند.
ورزش و سیستم ایمنی بدن
درست مثل خوردن یک رژیم سالم، فعالیت بدنی منظم بهسلامت عمومی و بنابراین یک سیستم ایمنی سالم کمک میکند. ورزش باعث افزایش گردش خون کارآمد میشود که سلولهای سیستم ایمنی بدن را در حال حرکت نگه میدارد تا بتوانند کار خود را بهطور مؤثر انجام دهند.
یک مطالعه نشان داد که تنها ۲۰ دقیقه ورزش متوسط باعث تحریک سیستم ایمنی بدن شده است که بهنوبه خود موجب پاسخ سلولهای ضدالتهابی میشود.
محققان خاطرنشان کردند که یافتههای آنها برای افرادی که دارای بیماریهای مزمن هستند ازجمله آرتریت و فیبرومالژیا و چاقی مفید می باشد.
تحقیقات دیگر نشان داد که بهترین راه برای جلوگیری از تغییرات سیستم ایمنی بدن و کمک به بهبود بدن پس از ورزش شدید، مصرف کربوهیدراتها در طول یا بعد از ورزش است.
نویسندگان معتقدند که بین ۳۰ تا ۶۰ گرم کربوهیدرات در هر ساعت در فعالیتهای بدنی میتواند به حفظ عملکرد طبیعی سیستم ایمنی کمک کند.
سایر عوامل موثر به پاسخ سیستم ایمنی
دانشمندان علاوه بر رژیم غذایی متعادل و ورزش منظم، شواهدی از عوامل دیگر که ممکن است بر پاسخ سیستم ایمنی بدن تأثیر بگذارد، پیداکردهاند.
محرومیت از خواب طولانی ممکن است پاسخ سیستم ایمنی بدن و گردش خون را کاهش دهد، درحالیکه خواب کافی آهسته یا خواب عمیق، حافظه سیستم ایمنی بدن را در برابر بیماریهای شناختهشده که قبلاً با آنها مواجه شده است، تقویت میکند.
نشان دادهشده که قرار گرفتن در معرض نور خورشید سیستم ایمنی را تقویت میکند. محققان کشف کردند که نور خورشید، سلولهای T را در برابر عفونت افزایش میدهد که نقش کلیدی در ایمنی دارند. بهویژه، نور آبی که در اشعه خورشید یافت میشود، سلولهای T سریعتر حرکت میکنند که ممکن است به آنها کمک کند تا به یک محل عفونت دسترسی پیدا کنند و سریعتر پاسخ دهند.
کاهش استرس همچنین ممکن است به حمایت از عملکرد طبیعی سیستم ایمنی کمک کند.
یک مطالعه کشف کرد که پیشبینی یک رویداد خوشحال یا خندهدار باعث افزایش سطح اندورفینها و هورمونهای دیگر است که موجب آرامش میشود. استرس مزمن میتواند پاسخ سیستم ایمنی بدن و توانایی آن در مبارزه با بیماری را مهار کند؛ بنابراین، کاهش استرس ممکن است به جلوگیری از عفونت و سایر اختلالات کمک کند.
گزارششده است که آواز خواندن در یک ساعت به مدت ۱ ساعت به کاهش استرس، بهبود خلقوخو و افزایش سطح پروتئینهای سیستم ایمنی در افراد مبتلابه سرطان و مراقبین آنها کمک کند. یافتههای این تحقیق نشان میدهد که چیزی ساده بهعنوان آواز میتواند به کاهش سرخوردگی سیستم ایمنی مرتبط با استرس کمک کند.
تنهایی نیز بهعنوان یک عامل ایجادکننده استرس مشخصشده است که ممکن است بر سیستم ایمنی تأثیر بگذارد.
تحقیقات نشان داد افرادی که تنها هستند سطوح بالاتری از پروتئین مربوط به التهاب را در پاسخ به استرس نسبت به افراد اجتماعی تولید میکنند.
پروتئین مرتبط با التهاب با شرایطی مانند دیابت نوع ۲، بیماری قلبی عروقی، بیماری آلزایمر و آرتریت همراه است.
باوجودی که بسیاری از سؤالات درباره عملکرد سیستم ایمنی بدن همچنان ادامه دارد، واضح است که مصرف یک رژیم غذایی سالم، ورزش منظم، داشتن خواب مناسب و کاهش استرس، نقش مثبتی برای حفظ عملکرد مطلوب سیستم ایمنی شما خواهد داشت.
دکتر محمدمهرتاش-مسئول کمیته تغذیه هیأت پزشکی ورزشی استان کرمان
ارسال نظر